

Miód wielokwiatowy, w zależności od okresu i miejsca zbioru, może przybierać różne barwy: od bursztynowej po słomkową. Podobnie smak miodu wielokwiatowego za każdym razem jest inny, a najwięksi jego znawcy potrafią ocenić, z jakiego nektaru kwiatów został wykonany.
Miód wielokwiatowy powstaje z nektarów letnich lub wiosennych. Oba jego rodzaje mogą pochwalić się niespotykaną wśród miodów paletą witamin.
Miód wielokwiatowy jest polecany przy:
Przeziębieniach i grypie
Alergiach pokarmowych
Schorzeniach dróg oddechowych
Stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy
Ponadto sprzyja budowaniu naturalnej odporności. Ze względu na kaloryczność i pożywność, zalecany jest w trakcie rekonwalescencji po długich chorobach i w okresie wzmożonego wysiłku psychofizycznego. Jego łagodny smak powoduje, że idealnie nadaje się dla dzieci oraz do codziennego spożycia.
Miód wielokwiatowy dodaje słodyczy i delikatności domowym nalewkom. Jest idealnym zamiennikiem cukru.
Przechowywać w temp. 4-20 C, chronić przed działaniem promieni słonecznych.
Brak recenzji użytkowników.