

Miód pochodzi z najbardziej czystych terenów Bieszczad. Posiada ciemny, zielonkawy kolor i intensywny aromat.
Miód spadziowy iglasty pszczoły produkują z substancji, którą wytwarzają mszyce i czerwce żerujące na drzewach, dlatego znacznie różni się on od miodu nektarowego (z kwiatów). Spadź nie występuje każdego roku, dlatego ten gatunek miodu jest trudniej dostępny. Ciemną barwę i aromat zawdzięcza temu, że produkowany jest ze świerków, jodeł lub modrzewi.
Miód spadziowy jest pomocny przy łagodzeniu wielu przypadłości, m.in.:
Odtruwa organizm, jest naturalnym antybiotykiem. Zaleca się go osobom pracującym w ciężkich warunkach lub odtruwającym organizm, m.in. po chemioterapii albo odstawieniu kuracji hormonalnej. Spożywany regularnie działa przeciwmiażdżycowo i znacznie poprawia odporność.
Miód spadziowy jest doskonałym zamiennikiem cukru, polecanym szczególnie przy korzennych wypiekach. Nazywany „królem miodów” bez wątpienia zasługuje na swój tytuł. Warto mieć go w swojej naturalnej apteczce i włączyć do codziennej diety.
Przechowywać w temp. 4-20 C, chronić przed działaniem promieni słonecznych.
Brak recenzji użytkowników.